donderdag 28 april 2011

Pikant

¨Nee, slechts een beetje¨ is het antwoord op mijn vraag of de saus pittig is. Ik heb inmiddels geleerd hoe dit te interpreteren en ik doe dan ook niet teveel van deze groene saus op mijn taco. Het blijkt inderdaad alles behalve flauw te zijn. Als een Mexicaan zegt dat een saus behoorlijk pittig is, dan weet ik dat ik die beter kan vermijden.

De Mexicaanse gerechten zijn wereldwijd berucht om hun scherpe smaak. In de Mexicaanse keuken wordt gebruik gemaakt van honderden pepers die elk van smaak en sterkte verschillen en deze smaakmakers bepalen het pittigheidsgehalte. Wat buiten de landgrenzen verkocht word als Mexicaanse cuisine ontbeert vaak de pittigste pepers waardoor de maaltijden behoorlijk flauw zijn vergeleken met de gerechten hier. Zelfs op het Latijns-Amerikaanse continent kent de Mexicaanse keuken haar gelijke niet qua pikantheid. Bezitten de Mexicanen dan tolerantere smaakpapillen? Nee, het is typisch een kwestie van jong geleerd, oud gedaan. Van jongs af aan worden de kleintjes bekend gemaakt met de pittigheid van hun eten. Kijk niet raar op als je een Mexicaans ventje ziet genieten van een ananaslollie die besprenkeld is met chilipeperpoeder. Wanneer zij eenmaal de leeftijd hebben om bier te consumeren, wordt ook aan dit goudgele goedje zonder pardon pittige saujes toegevoegd en daarmee wordt de cerveza omgetoverd tot een zogenaamde michelada of cubana.

Ik heb een achterstand van ruim twintig jaar inmiddels een beetje ingelopen. Vlak na aankomst liep ik al gauw rood aan en begon te zweten bij het nuttigen van enkele druppels saus. Inmiddels heb ik een aardige tolerantie opgebouwd en om eerlijk te zijn, ik kan ook niet meer zonder. 


Geschreven voor La Chispa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten