03 januari 2020

In 2020 authentiek Mexicaans eten in Nederland?


Eind 2016 publiceerde ik een blog over authentiek Mexicaans eten in Nederland en ik merk dat het stukje nog vaak gevonden en gelezen wordt. Aangezien de Mexicaanse keuken in Nederland de laatste jaren bezig is met een flinke opmars, is het tijd voor een kleine update.


In het politieke discours staat Mexico, en Latijns-Amerika, er de laatste tijd niet zo florissant voor maar de ‘soft power’ van de Mexicaanse en latino-cultuur stroomt de wereld over. De populairste muziekvideo’s zijn Spaanstalig, films & series in en over Mexico en Latijns-Amerika vallen in de prijzen en worden gebingewatched, dia de muertos symboliek en versiering is steeds verder buiten Mexico terug te vinden, Mexicaanse restaurants in Nederland schieten als paddenstoelen uit de grond en in de supermarkten zijn Mexicaanse producten niet meer weggemoffeld tussen allerlei exotische producten maar hebben een eigen schap verdiend. Een ware (re)conquista is in volle gang.



Ja, in dat Mexicaanse schap liggen nog steeds veel Tex-Mex producten en is er nog een hoop verwarring over hoe al die producten nou eigenlijk heten en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld nacho’s, tortillachips, totopos en tostadas? (Kijktip)
En ja, er is zeker veel (smaak)verschil tussen tortilla's gemaakt van maïs en die van tarwebloem. 
En ja, maïstortilla’s kunnen ook een blauwe kleur hebben.
En nee, tortilla’s gemaakt van bieten en wortels zijn niet Mexicaans.

Maar als je goed in het Mexicaanse schap in de Albert Heijn kijkt, zie je naast de Tex-Mex producten ook de producten van het Mexicaanse merk ‘La Morena’ liggen. Volwaardige Mexicaanse producten eindelijk in je gewone supermarkt, wat een verademing! 


Voor de fijnproever die écht goede maïstortilla’s wilt, kan je het beste de tortilla's van het merk Taiyari kopen (o.a. bij webshop DeliMexico). Deze worden op authentieke wijze gemaakt en zijn, mijn inziens, de beste tortilla's van Nederland. Hier kan je meer lezen over hoe ze worden gemaakt.


Het aanbod van Mexicaanse restaurants in Nederland groeit dus maar een snelle blik op de website is vaak genoeg om te zien dat het wederom géén authentiek Mexicaans restaurant is. 

Kijkend naar mijn lijstje van favoriete authentieke Mexicaanse restaurants in Nederland van mijn vorige blog, blijft LosPilones in Amsterdam natuurlijk het meest bekende restaurant. Niet voor niets weet elke Mexicaanse voetballer die zich in Nederland vestigt, binnen een mum van tijd de route naar één van hun drie vestigingen te vinden.

Ajacied Edson Álvarez in Los Pilones


Het restaurant dat bovenaan stond in het lijstje van mijn vorige blog (Mexico Boulevard) is helaas gesloten. Wel begrijp ik dat de eigenaars bezig zijn met een herstart onder de naam Madre Santa dus dat ik ga zeker in de gaten houden.

Een tip die ik kreeg is Sabor Sabor in Rotterdam en nog een tip die ik kreeg vanuit België is Taco Santo in Gent. Beiden nog niet geverifieerd, maar zien er op het oog uitstekend uit! 

Maar ook deze keer: mocht je verder nog tips hebben waar je ook authentiek Mexicaans kan eten en/of Mexicaanse producten kan verkrijgen, dan houd ik me aanbevolen. Tot die tijd, eet smakelijk, ¡Buen provecho!

Update september 2020:

Ik heb een nieuwe favoriet: Frida Mexican Food in Den Haag, gevestigd in de MingleMush foodhall naast Den Haag CS. Het eten benadert hier echt de authentieke smaak en mijn favoriet, de tacos de suadero, nemen je mee naar de straten van Mexico-Stad.


1 opmerking:

  1. Hola Raimon, even een reactie op je wederom leuke blog namens Jan en Ana Luisa, founders of Mexico Boulevard. Fijn om te horen dat je van onze (in casu Ana Luisa) gerechten hebt genoten. Mexico Boulevard was ons 1e project en we hebben moeten constateren dat er (te) veel bij komt kijken om een commercieel succes te halen uit een fysiek restaurant, en zeker als er sprake is van een keuken die geen consessies doet aan de typisch authentieke Mexicaanse gerechten en bereidingswijzen. Je hebt het goed begrepen dat we ons op een bescheiden manier weer aan het profileren zijn, een nieuwe naam (Madre Santa) maar op basis van hetzelfde uitgangspunt, original homemade Mexican cuisine. Heel veel van onze gewaardeerde bestaande klandizie weet de weg nog steeds te vinden naar ons, nieuwe liefhebbers incluis. Ana kookt klein- en grootschalig, is klant aan huis in de Haagse afvaardiging van het mooie Mexico en we zijn sinds enige tijd gestart met onze hippe foodtrailer, onder andere te vinden op de gezellige markten www.sundaymarket.nl in Amsterdam en Haarlem.
    Mogelijk aanvullende en/of nieuwe plannen posten we op social media zodra zaken concreet zijn.

    Met betrekking tot jouw verhaal over de maistortillas zou ik je even willen attenderen op de Tortilleria Taiyari, de enige (bakkerij) in zijn soort in Nederland, 100% organische maïskorrel tortillas. Zie ook;
    https://youtu.be/wLw-oG1xFVY
    http://www.wherethefoodis.nl/een-dag-in-de-eerste-tortilla-bakkerij-van-nederland/
    https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/passie-voor-eten/video/nederlandse-tortilla-fabriek

    Nogmaals dank voor je leuke blog en ik hoop dat we elkaar nog eens treffen onder het genot van wat heerlijke Tacos Al Pastor!!
    Hasta Luego!!

    BeantwoordenVerwijderen