dinsdag 12 december 2017

De beschermheilige van Mexico

Iedereen die Mexico weleens heeft bezocht, heeft haar afbeelding gezien: de getinte maagd Maria gehuld in een turquoise gekleurde mantel. Je ziet haar in fotolijstjes in huis, op t-shirts, op en in bussen en taxi's. Ze is de beschermheilige van Mexico en Latijns-Amerika: Onze-Lieve-Vrouw van Guadalupe. 12 December is haar feestdag en dit is haar wonderlijke verhaal.

Keerpunt

De Spaanse conquistadores hadden begin 16e eeuw in korte tijd het terrein van het huidige Mexico veroverd. De bijbehorende hearts and minds van de inheemse bevolking winnen en ze bekeren naar het Rooms-Katholieke geloof was een moeilijkere opgave. De inheemse volken zoals o.a. de Azteken hadden immers een uitgebreid eigen religieus systeem. Eind 1531, zo'n 10 jaar na de Spaanse verovering, was daar echter de indiaan Juan Diego Cuauhtlatoatzin. Op 12 december verscheen ergens in Mexico-Stad aan hem de maagd Maria onder de naam Guadalupe. In zijn eigen taal sprak zij hem toe en gebood hem een katholieke kerk voor haar te bouwen. Aangezien hij bewijsmateriaal nodig had om de lokale Spaanse aartsbisschop te overtuigen, zorgde Maria ervoor dat haar afbeelding in de mantel van Juan Diego verscheen. Het was genoeg om de aartsbisschop aan het werk te zetten. Het verhaal werd gedeeld, de kerk werd gebouwd en enkele wonderbaarlijke genezingen volgden. Het was genoeg om miljoenen indianen te overtuigen om zich te bekeren tot het katholieke geloof.

Mysterieuze mantel

De mantel met de afbeelding van Guadalupe is de Mexicaanse versie van de lijkwade van Turijn. Wetenschappers begrijpen nog niet goed hoe het gemaakt is en daarnaast heeft het enkele bijzondere eigenschappen. Zo zijn de mantel inclusief de afbeelding na vijf eeuwen nog steeds in goede staat, de temperatuur van de mantel heeft een constante menselijke temperatuur van 37 graden en het heeft een bomaanslag overleefd. Het meest bijzondere echter is nog dat wanneer je diep inzoomt in de ogen van Guadalupe daar meerdere mensen in te zien zijn alsof daarin vastgelegd is wie zij op dat moment zag. Juan Diego, de aartsbisschop en zijn dienaren wellicht? Je kan de mantel met eigen ogen zien in de Basiliek van Guadalupe in het noorden van Mexico-Stad. Niet ver van de plek waar de verschijning plaatsvond.

12 december

Op die plek komen op 12 december pelgrims van heinde en verre samen om de heilige maagd te vereren. Vanuit het hele land lopen ze naar de Mexicaanse hoofdstad en eenmaal aangekomen op terrein van de Basiliek leggen ze de laatste meters af al schuifelend op hun knieën. Tijdens zijn bezoek aan Mexico begin 2016 kon de huidige paus Franciscus deze basiliek uiteraard niet links laten liggen en wijdde zijn toespraak daar aan volksdevotie en noemde zichzelf een Guadalupaan. Ook in het zwaar katholieke Mexico staat het geloof onder druk, maar de status van Guadalupe als moeder van Mexico staat als een huis. Zoals men in Mexico zelf zegt: 'Veel, niet alle, Mexicanen zijn katholiek, maar elke Mexicaan is een Guadalupaan'.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten