maandag 7 maart 2016

Mexicaanse cinema


Bij de laatste Oscaruitreiking ging de Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu ervandoor met de Oscar voor Beste Regie voor zijn film The Revenant. In 2015 won hij diezelfde prijs al voor Birdman. Het jaar daarvoor werd deze belangrijke filmonderscheiding gewonnen door de Mexicaan Alfonso Cuarón voor Gravity. Ook de Oscar voor het beste camerawerk is inmiddels al drie jaar op rij door de Mexicaan Emmanuel Lubezki in de wacht gesleept. Het is daarom niet verwonderlijk dat er stilaan wordt gesproken van een nieuwe gouden tijdperk van de Mexicaanse cinema. Maar wanneer was dan het vorige gouden tijdperk?

De periode van 1936 tot 1959 wordt beschouwd als de gouden jaren voor de Mexicaanse filmindustrie. De filmproducties werden professioneler en beter en het succes, met name in Latijns-Amerika, volgde snel. Sommige acteurs, zoals de actrice Dolores del Río, slaagden er ook in om in Hollywood door te breken. Eén van de populairste acteurs uit die tijd, Pedro Infante, is tot op de dag van vandaag een icoon in de Mexicaanse populaire cultuur. Zijn tragische dood in 1957 luidde het begin in van een terugval van de Mexicaanse filmindustrie. Pas sinds de jaren ´90 krabbelde deze pas weer op. Naast de eerder genoemde succesvolle regisseurs González Iñárritu en Cuarón, heeft ook regisseur Guillermo del Toro (Pan’s Labyrinth) hier aan bijgedragen. Op het gebied van acteurs zijn Salma Hayek (Frida), Gael García (The Motorcycle Diaries) en Diego Luna (The Terminal) ook ver buiten Mexico bekend.


Als buurland van de Verenigde Staten heeft Mexico natuurlijk ook een stempel gedrukt op de Amerikaanse filmindustrie. Talloze Hollywoodproducties spelen zich af in Mexico en ook zijn er veel Amerikaanse acteurs en actrices van Mexicaanse origine zoals bijvoorbeeld: Danny Trejo (Machete), Eva Longoria (Desperate Housewives) en Jessica Alba (Sin City).
Mocht je eens een Mexicaanse film willen kijken daar volgen hier enkele kijktips:

Uit de oude doos:

Macario
Los Olvidados
La Perla

Recentere films:

Amores Perros
Y tu mamá también
Como agua para chocolate
El crimen del Padre Amaro
El callejón de los milagros
La ley de Herodes
El infierno

Geen opmerkingen:

Een reactie posten