woensdag 24 maart 2010

De rijkste is Slim

Het Amerikaanse tijdschrift Forbes publiceerde onlangs haar fameuze lijst van de honderd rijkste bewoners van de planeet. In dit exclusieve gezelschap was er plaats voor negen Mexicanen, waaronder drugsbaron Joaquín ¨El Chapo¨ Guzmán. De Mexicaan van Libanese afkomst, Carlos Slim, is echter de aanvoerder van de lijst nadat hij met een vermogen van 53,5 miljard dollar eindelijk Bill Gates en Warren Buffet passeerde. Het nieuws werd in Mexico echter lauwtjes ontvangen en de meeste Mexicanen lijken een expliciete mening over hun puissant rijke landgenoot te ontberen. Niet vanwege onverschilligheid, maar meer om het feit dat de miljardair er een low profile op na houdt.

Van kinds af aan ontpopte Carlos Slim zich al als een ondernemer, maar vooral in de crisisjaren ´80 vergrootte hij zijn kapitaal. Terwijl de Mexicaanse economie praktisch stagneerde, pleegde de magnaat met zijn concern Grupo Carso grootschalige investeringen en wist menig bedrijf over te nemen voor relatief weinig geld. De grootste klapper maakte de 70-jarige weduwnaar echter in 1990. De toenmalige president Carlos Salinas de Gortari privatiseerde het staatstelecombedrijf Telmex en Grupo Carso werd via een openbare aanbesteding de nieuwe eigenaar. In het jaar 2000 creëerde hij de mobiele telefoonexploitant América Movil dat tegenwoordig met 200 miljoen cliënten de derde aanbieder van mobiele telefonie ter wereld is. De telecomtycoon wist hiernaast via allerlei investeringen en beleggingen zijn fortuin nog verder te vergroten.

Het klinkt als de verwerkelijking van de Amerikaanse droom. Dit succesverhaal vond echter plaats bij de zuiderbuur dat één van de scheefste inkomensverdelingen ter wereld kent. Twee eeuwen geleden schreef de Franse schrijver Honoré de Balzac dat achter elk groot fortuin een grote misdaad schuilt. De elite in Mexico wordt normaal gesproken standaard beticht van corruptie en maffiose praktijken, maar Carlos Slim kan echter buigen op een haast brandschone reputatie. In deze enigszins donkere tijden waarin een gezamenlijke droom van de Mexicaanse natie ver te bekennen is, kan hij wellicht dienen als lichtpuntje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten