dinsdag 23 maart 2010

Bicentenario

Het is in de ochtend van 16 september 1810 wanneer in het dorpje Dolores in de staat Guanajuato, pastoor Miguel Hidalgo de klok van zijn kerk luidt. Nadat de leden van de parochie zijn toegestroomd, roept Hidalgo op tot een opstand die uiteindelijk zal leiden tot de onafhankelijkheid van Mexico. Honderd jaar en ruim een maand later, riep politicus Francisco Madero het Mexicaanse volk op om in opstand te komen tegen president Porfirio Díaz. Weer honderd later hoopt Felipe Calderón, huidige president van Mexico, dat dit jaar rustiger zal verlopen.


De economische crisis, het extreme drugsgerelateerde geweld, onveiligheid en recent ook de overstromingen hebben ervoor gezorgd dat de huidige regering allesbehalve populair is. De roep tot aftreden van president Calderón zwelt aan en de fanatiekste criticasters grijpen dit historische jaar zelfs aan om het volk aan te sporen tot een nieuwe revolutie. De revolutionaire graffitileuzen, stickers en pamfletten gaan praktisch immer vergezeld van een afbeelding van Emiliano Zapata, de volksheld van de Mexicaanse revolutie. Voor hem echter zal geen prominente plaats toebedeeld zijn in de officiële festiviteiten; de meeste aandacht gaat uit naar de iconen van de onafhankelijkheidsstrijd. Mannen zoals pastoor Miguel Hidalgo, de militaire priester José Maria Morelos, legeraanvoerder Ignacio Allende, rebel Juan Aldama en politicus Vicente Guerrero. Elke 15 september stipt om 23:00 worden deze helden bejubeld wanneer de Mexicaanse president de schreeuw van Hidalgo nabootst en steevast eindigt met een driewerf ´Viva México´.

De eerste twee weken van september staan altijd in het teken van vaderlandsliefde en historisch besef, maar dit jaar zal het onmogelijk zijn om niet op de hoogte te zijn met het feit dat de Mexicaanse natie 200 jaar onafhankelijkheid viert. De regering pakt de komende maanden uit met ruim 2300 activiteiten op het gebied van cultuur, kunst en sport die plaats zullen vinden in de gehele republiek. Een nieuw en speciaal radiostation zal iedereen op de hoogte houden van deze activiteiten, zoals onder andere publieke debatten over de toekomst van het land, het verstrekken van geschiedenisboekjes voor iedereen en de renovatie van historische gebouwen. Ook infrastructuurprojecten zoals de constructie van een olieraffinaderij in de staat Hidalgo, de aanleg van een nieuwe metrolijn in de hoofdstad en de verbetering van het drainagesysteem zijn projecten die dit jaar het gevoel van patriottisme moeten versterken.

En dat is broodnodig. Het vertrouwen van de Mexicanen in de overheid en een voorspoedige toekomst van het land heeft bijna het nulpunt bereikt. In een feestelijke stemming is het volk allerminst. D
e aangekondigde activiteiten om het 200 jarige bestaan luister bij te zetten, worden door menigeen fiks bekritiseerd en als grove geldverspilling gezien. Het wordt beschouwd als een moderne vorm van Brood en Spelen om de aandacht af te leiden van alle huidige problemen en uitdagingen die het land kent. In de hoofdstad van elke deelstaat is er een grote klok geplaatst die aftelt naar 16 september 2010, het is te hopen dat het aftellen is naar een explosie…van vreugde.


Gepubliceerd in La Chispa.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten